Kulturnatta i Göteborg fredag den 28 oktober. Filmvisning av den prisbelönta dokumentären Letter from Masanjia

Gripande dokumentär om en mamma från Oregon och en kinesisk samvetsfånge som fick världens största diktatur att stänga hundratals arbetsläger, men till ett högt pris…

Tvåbarnsmamman Julie Keith hittar ett SOS-brev i en låda med Halloween-dekorationer, köpt på en Kmart i Oregon. Lådan är ’Made in China’. Det desperata meddelandet visar sig ha skrivits av samvetsfången Sun Yi när han satt i ett av Kinas mest ökända arbetsläger Masanjia. På ett tillknycklat papper, som rest nästan 1000 mil, redogör han för hur han fängslats för sin övertygelse och hur han utsatts för tortyr och hjärntvätt. Hans meddelande blir tack vare Julie viralt och leder mirakulöst till att hela Kinas arbetslägersystem stängs. Men deras berättelse är långt ifrån över.

Filmskaparen och Peabody Award-vinnaren Leon Lee, som inte är välkommen tillbaka till sitt hemland Kina för sina filmer om brott mot mänskliga rättigheter, lär Sun Yi via Skype att använda kamerautrustning. Under ett helt år filmar sedan Sun Yi i hemlighet skakande bilder från sitt dagliga liv tills att han tvingas fly från myndigheterna.

Utanför Portland kämpar samtidigt Julie Keith med de dilemman som skapas i hennes familj på grund av att hon blivit djupt involverad i ämnet. Tillsammans exponerar dessa två osannolika hjältar Kinesiska regimens pågående förföljelse av alla de miljoner människor som har en övertygelse skild från den kinesiska regimens ideologi.

Filmen åtföljs av frågestund.

”En makalös serie av händelser” – BBC Radio
”För första gången berättas hela historien” – The Globe and Mail
”En kraftfull dokumentär” – New York Times
”Du måste se den för att tro på det” – POV Magazine

Speltid: 75 min, svensk text, rek. ålder 15 år

Organisation/Sponsor: International Society for Human Rights-Sweden (ISHR)
Medverkande: Representanter från ISHR
Tid: 19.00-20.30
Plats: Sensus, Drottninggatan 30, Sal 32, 3:e våningen.